Zdrowy styl życia

W dzisiejszych czasach, większość osób na myśl o słowie przekąska, wyobraża sobie przetworzone,  niezdrowe, ociekające tłuszczem prażynki, czy chipsy. Ale wcale tak nie musi być! PORA TO ZMIENIĆ!  Już teraz poznaj przepisy na zdrowe i pyszne przekąski, które pochodzą ze strony agamasmaka.pl.

1. Owsianka w słoiku. 

Przekąska ta jest idealnym wyjściem dla tych, którzy chcą, aby ich posiłek nie wymagał większego wkładu pracy, lecz był smaczny, a przede wszystkim pożywny.

Potrzebne składniki:

  • płatki owsiane (ilość zależna od wielkości słoika)
  • 1 – 2 łyżeczki nasion chia
  • 0,5 garści rodzynek
  • mleko ryżowe waniliowe (ilość zależna od wielkości słoika)
  • mrożone truskawki (ilość zależna od wielkości słoika)
  • 1 banan
  • 5 – 10 g niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • pół garści rozdrobnionych pistacji

Przygotowanie:

Płatki owsiane gotujemy, następnie powstałą w ten sposób masę zalewamy mlekiem ryżowym waniliowym. Po kilku minutach dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

Czas przygotownia: około 35 minut

SMACZNEGO!

2. Batoniki musli.

Sposób na lekką przekąskę na szkolną przerwę, czy 5 minut wolnego w pracy? Lubisz słodkości, ale nie chcesz jeść niezdrowych batonów ze sklepu? Ten przepis jest właśnie dla ciebie!

Potrzebne składniki:

  • 1 garść migdałów 
  • 2 łyżki siemienia lnianego (niemielonego)
  • 0,5 szklanki słonecznika 
  • 10 daktyli (świeżych lub suszonych – uprzednio namoczonych)
  • 5 suszonych śliwek 
  • 1 duża, kopiasta łyżka oleju kokosowego oraz odrobina do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 1 duża, kopiasta łyżka masła orzechowego z orzechów ziemnych (najlepiej niesłodzonego i niesolonego)
  • 1 – 2 duże łyżki syropu daktylowego lub klonowego
  • 1 szklanka płatków gryczanych

Przygotowanie:

Migdały, daktyle i śliwki siekamy. Następnie mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to przy użyciu dłoni i ugniatać wszystko tak długo, jak będzie dobrze rozmieszane i zacznie się ze sobą kleić.  Następnie wykładamy blaszkę/ foremkę papierem do pieczenia, smarujemy go odrobiną oleju kokosowego i wykładamy masę, ugniatając ją porządnie. Na koniec możemy „ciasto” wyrównać łyżką. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni (góra dół) przez ok. 20 minut. Tzn. Aż się zarumienią (nie spalą). :-) Kroimy i jemy po ostudzeniu.                 

Czas przygotowania: około 40 min     

SMACZNEGO!

           



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl